Ondanks dat de gezondheidszorg te kampen heeft met afnemende budgetten en steeds hogere kosten, zijn er qua patiëntenzorg belangrijke verbeteringen zichtbaar. Enerzijds heeft dat te maken met efficiënter management, maar veel belangrijker nog zijn de ontwikkelingen op medisch- en technologisch gebied. Dankzij zaken als het Internet of Medical Things (IoMT), big data en kunstmatige intelligentie worden er enorme stappen gezet als het gaat om diagnosering en het ontwikkelen van een behandelplan.
Door de huidige rekenkracht van computers is het mogelijk om de enorme hoeveelheid data aan patiëntgegevens te verwerken. Die data is vandaag de dag afkomstig van allerlei soorten apparatuur, denk aan slimme sensoren zoals die zich in zogenaamde Wearables bevinden. Of intelligente pleisters die bijvoorbeeld de slaap, hartslag en ademhaling monitoren en doorgeven. Alles kan in feite gemeten worden, van hersenactiviteit tot bloedsuikerspiegels.
Het Internet of Medical Things zorgt er ook voor dat de zorg in een aantal gevallen niet gebonden is aan tijd of locatie. Een consult kan met de huidige communicatiemiddelen makkelijk via telecommunicatie verbindingen worden afgenomen waardoor de patiënt niet naar de zorginstelling hoeft te komen en artsen veel efficiënter kunnen werken. Het einde van deze ontwikkelingen is nog lang niet in zicht, zoals dat ook geldt voor allerlei andere medische innovaties.
Sensoren zijn ook aanwezig in allerlei soorten apparatuur, denk bijvoorbeeld aan een crashkar of röntgenapparaat. Dat maakt het mogelijk om altijd te bepalen waar deze apparatuur zich bevindt, of het in gebruik is of onderhoud nodig heeft. Gezondheidsinstellingen kunnen daardoor veel efficiënter werken en het gebruik maximaliseren.
De moderne technologie stelt ons ook in staat om patiënten in een ziekenhuis te volgen in hun bewegingen. Op basis van waar de patiënt zich bevindt, kan men informatieschermen aanpassen of persoonlijk gerichte communicatie tonen.
De enorme stroom data die al deze systemen genereren vormt in zekere zin een probleem. Want hoe zorg je er nu voor dat de verschillende soorten informatie een logische samenhang krijgen waardoor er bijvoorbeeld een correct diagnose- of behandelplan gemaakt wordt? Op hardware-gebied stelt dit hoge eisen voor wat betreft snelheid en dataopslag. Applicaties moeten in staat zijn binnen een acceptabele tijd de gegevens te consolideren. Binnen de gezondheidzorg is tijd soms een kritische factor en moet men op de apparatuur en de software kunnen vertrouwen.
Het beheren van de systemen en het consolideren van de enorme hoeveelheid data is in feite onmogelijk. Kunstmatige Intelligentie is hier dan ook het antwoord. Geavanceerde software die op intelligente wijze naar de informatie kijkt en op basis daarvan zelfstandig haar conclusies kan trekken om daar volgens direct op te acteren.
In een wereld waarin alles en iedereen met elkaar communiceert, ongeacht waar men is of op welk tijdstip, is de veiligheid van systemen een zaak die bij iedere IT-afdeling bovenaan de lijst zou moeten staan. Patiëntgegevens zijn zeer privacygevoelig en het uitlekken van informatie wordt zwaar gestraft. Daarnaast moet alle apparatuur, of het nu servers of endpoints betreft, volledig beschermd zijn tegen aanvallen van binnenuit of buitenaf. Voor veel systeembeheerders is de security van hun instelling een hoofdpijndossier. Vaak komen zowel de apparatuur als de software van verschillende leveranciers en datzelfde geldt voor de security-tools die in de loop der jaren geïmplementeerd zijn.
De gezondheidszorg en problematiek vragen een hele aparte aandacht als het gaat om automatisering, kunstmatige intelligentie en veiligheid. Een aantal van de door Nuvias vertegenwoordigde leveranciers leveren complete oplossingen op dit gebied. De technische teams van Nuvias zijn dan in staat om samen met u een compleet plan uit te werken in geval uw klant zich binnen de gezondheidssector bevindt.
Neem contact op met één van onze crew-members. Zij helpen u graag op weg.
©Nuvias B.V. All Rights Reserved